Acasă2024-05-18T20:33:08+03:00

Editura Junimea

Fondată în anii 1968-1969 (primele cărți au apărut în 1970), Editura Junimea a crescut constant, prin promovarea, cu precădere, a culturii naţionale, acordând atenţie creaţiilor românilor de pretutindeni, deschizându-se şi spre culturile lumii, precum şi spre curentele de gândire contemporană. Junimea vă propune o ofertă generoasă de editare, având drept suport profesionalismul, experiența, continuitatea exigentă.

Filtru produse

Categorie

Autor

Colecții

Cele 29 de colecții dezvoltă, tematic și științific, genuri și specii literare, promovând întregul spectru al creației: Ananta. Studii transdisciplinare, Atrium, Biblioteca Iași, Cantos, Colocvialia, Cuvinte migratoare, Dialog XXI, Efigii, Eminesciana, Eminesciana bibliofil, Epica, Esculap, Exit, Ficțiune și infanterie, Fides, Hamletarium, Historia magistra vitae, Integrum, Lumea artei, Memoria clepsidrei, Mnemosyne, Mousaion, Numele poetului. Debut, Numele prozatorului. Debut, Orizontul lecturii, Polifonii, Românii de pretutindeni, Ulița copilăriei, Univers didactic.

Coordonatori

Coordonatori ai colecțiilor junimiste sunt personalități precum academicienii
Alexandru ZUB,
Mihai CIMPOI (Chișinău),
Basarab NICOLESCU (Paris), universitari, istorici, scriitori,
critici și istorici literari, eseiști, jurnaliști
(precum
Simona MODREANU,
Eugen URICARU,
Ioan HOLBAN,
Bogdan CREȚU,
Codrin-Liviu CUȚITARU).

Revista SCRIPTOR

Coperta revista Scriptor 2015

Revista SCRIPTOR, lansată de Ziua culturii naționale (15 ianuarie 2015), în context eminescian, la Ipotești și Botoșani, este, în principal, interfața de promovare a producției editoriale junimiste.

COLECŢII – DEBUT

Colecţia NUMELE PROZATORULUI cuprinde volume de debut (proză), premiate de jurii abilitate, la concursurile și festivalurile literare naţionale la care Editura Junimea și revista „Scriptor” sunt partenere.

Coordonatori:
Ioan RĂDUCEA,
Frăguța ZAHARIA

Colecţia NUMELE POETULUI cuprinde volume de debut (poezie), premiate de jurii abilitate, la concursurile și festivalurile literare naţionale la care Editura Junimea și revista „Scriptor” sunt partenere.

Coordonatori:
Șerban AXINTE,
Livia IACOB

Invitație pentru autori debutanți

Tinerii autori sunt primiţi cu bucurie de Junimea şi de revista „Scriptor” (lansată de Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2015, la Ipoteşti şi Botoşani. Valoarea este singurul criteriu de selecție.
Editura Junimea promovează cărți de debut prin concursurile / festivaluri literare, unde este partener.

OBIECTIVE GENERALE

Obiectivele Editurii Junimea

  • Întărirea și reconfigurarea brand-ului Editurii Junimea, prin deschiderea către piața de idei contemporane.
  • Actualizarea tehnologiei de prezentare și difuzare, pentru o cât mai bună vizibilitate și o eficiență sporită în relația cu publicul.
  • Consolidarea, dezvoltarea librăriei online.
REVISTA

Scriptor

În condiţiile în care multe publicaţii de cultură apar doar în varianta online sau, pur şi simplu, dispar, datorită dificultăţilor financiare, la Iaşi tocmai a fost lansată, sub egida Editurii Junimea, revista Scriptor. La prima vedere, Scriptor e un fel de Dacia literară redivivus.

REVISTA

Revue Roumaine d’Etudes Francophones

Asociația Română a Departamentelor Universitare Francophone își propune să fie un factor de coerență în cîmpul studiilor franceze și francofone din România, articulat la contextul european și mondial. Mizele Ideii francofone sunt importante, iar Revista Română de Studii Francofone se dorește a fi un spațiu de întîlnire a cercetărilor și experiențelor relative la teme variate precum: schimbarea, dinamica, hibriditatea, multiculturalitatea, diversitatea, pluralitatea, căutarea identitară, creolizarea, nomadismul, scriitura descentrată, postmodernitatea, centrul, periferia, intertextualitatea, descentrarea, stereotipile, metisajul cultural, traducerea, transferul, capitalul cultural.

Colecţia Eminesciana

Cu siguranță cel mai cunoscut și apreciat brand de colecție al Junimii, Eminesciana își propune să promoveze în continuare studii și documente referitoare la inepuizabila moștenire culturală și lingvistică lăsată de poetul nostru național.
Coordonatori: acad. Mihai CIMPOI (Chișinău), Theodor CODREANU, Valentin COȘEREANU, Simona MODREANU,
Doru SCĂRLĂTESCU

Noutăți / Dosar de presă

Triplă lansare de carte la Editura Junimea

Vineri, 14 iunie, de la ora 11.00, Editura Junimea organizează o triplă lansare de carte la sediul său (Grădina Copou). Este vorba despre Dezlegare la bere de Cip Ieșan, Istorii corecte politic de Dan Darie și patru albume de benzi desenate ale lui Jup, avându-l în centru pe SuperCostel. Dincolo de cei trei autori

Clubul JUNIMEA-SCRIPTOR, ediția nr. 215

Editura JUNIMEA invită publicul amator de poezie să participe la ediția nr. 215 a Clubului JUNIMEA-SCRIPTOR. Joi, 23 mai, ora 16:00, la sediul Editurii Junimea, Grădina Copou: Lansarea volumului de sonete E alt oraș aici de Ovidiu Raul VASILIU. Prezintă: Emanuela ILIE și Diana VRABIE Amfitrion: Livia IACOB

Lansare Marin Tarangul la Palatul Culturii din Iași

Editura Junimea, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași, anunță lansarea a patru volume scrise de Marin Tarangul: Icoana. Experiență și realitate (discurs acrotatic), Canonul teoretic. Narațiunea teoretică, Filosofia picturii. Cartea privirii și Scrisori filosofice. Arta teoretică.   Lansarea va avea loc sâmbătă, 18 mai, de la ora

Clubul JUNIMEA-SCRIPTOR – ediția nr. 213

Editura JUNIMEA invită publicul interesat de artele spectacolului să participe la ediția nr. 213 a Clubului JUNIMEA-SCRIPTOR. Joi, 16 mai, ora 16:00, la sediul Editurii Junimea, Grădina Copou: Lansarea volumului Actori cu vocația mentoratului. State Dragomir, Aurel Ghițescu, Gina Sandry Bulandra  de Laura TERENTE, apărut recent în colecția „Hamletarium”. Prezintă: Anca Doina CIOBOTARU, Doina DELEANU și Liviu APETROAIE.

Clubul JUNIMEA-SCRIPTOR – ediția nr. 212

Editura JUNIMEA invită publicul amator de poezie să participe la ediția nr. 212 a Clubului JUNIMEA-SCRIPTOR. Marți, 30 aprilie,  ora 14:00, la sediul Editurii Junimea, Grădina Copou: Lansarea volumului Memoriile vieții spre moarte de Adi CRISTI Prezintă: Marius CHELARU, Mircea Radu IACOBAN, Nicolae PANAITE și Cassian Maria SPIRIDON Amfitrion: Simona MODREANU

EDITURA JUNIMEA la Târgul de carte LIBREX, 10-14 aprilie 2024

PROGRAMUL EVENIMENTELOR la Târgul de carte LIBREX, 10-14 aprilie 2024   Miercuri, 10 aprilie Semnale editoriale (orele 16:00-17:00) • Nicolae PANAITE, Mîna scriitoare, colecția „Cantos” Prezintă: Mihaela GRĂDINARIU • Mihaela GRĂDINARIU, „Vindecă-mă, moarte, de viață, cu un poem”, colecția „Exit” Prezintă: Șerban AXINTE și Ioan ȚICALO • Viorel NEAGU, Averi și poveri de dor,

SEMNALE EDITORIALE la Salonul BOOKFEST Timișoara, 21-24 martie 2024

Vineri – 22 martie (orele 16:00 – 17:00) Semnale editoriale Robert ȘERBAN în dialog cu Simona MODREANU, despre colecția „Hamletarium” a editurii Junimea; Alexandru BUDAC, Bătăușa suedeză. Agresiuni de bun-simț, colecția „Orizontul lecturii” Prezintă Robert ȘERBAN. Amfitrion: Simona MODREANU.     Sâmbătă – 23 martie (orele 11.30 -12:00) Semnale editoriale

Partenerii Editurii Junimea

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Istoricul Junimii

Junimea a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Vasile Pogor și Titu Maiorescu.

Un curent literar este adeseori o simplă construcție istorică, rezultatul însumării mai multor opere și figuri, atribuite de cercetătorii acelorași înrâuriri și subsumate acelorași idealuri. Multă vreme după ce oamenii și creațiile lor au încetat să ocupe scena epocii lor și răsunetul lor s-a stins, istoricii descoperă filiații și afinități, grupând în interiorul aceluiași curent opere create în neatârnare și personalități care nu s-au cunoscut sau care s-au putut opune.

Fără îndoială că nu acesta este cazul „Junimii”. Sarcina istoricului care își propune să studieze dezvoltarea acestui important curent este ușurată de faptul că încă de la început el se sprijină pe consensul mai multor voințe și că tot timpul o puternică personalitate îl domină. În afară de aceasta, „Junimea” nu este numai un curent cultural și literar, dar și o asociație.

Ea însă nu a luat naștere printr-un act formal (asemenea Academiei Române, întemeiată cam în aceeași vreme în București) și nu s-a menținut după legile exterioare, dar acceptate ale tuturor corpurilor constituite. „Junimea” n-a fost atât o societate, cât o comunitate de interese culturale dar și socio-politice. Junimea mai înseamna și un cenaclu literar, o tipografie și un sistem de librării.

Apariția ei se datorează afinității viu resimțite dintre personalitățile întemeietorilor. Ea se menține apoi o perioadă îndelungată prin funcțiunea atracțiilor și respingerilor care alcătuiesc caracteristica modului de a trăi și a se dezvolta. Vechea deviză franceză potrivit căreia “Intră cine vrea, rămâne cine poate” este și aceea pe care asociația ieșeana o adoptă pentru sine.

Desigur, nu numai instinctul vieții menține unitatea „Junimii” în decursul existentei ei. Asociația dorește să-și dea o oarecare bază materială și o anumită ordine sistematică a lucrărilor, câștigă noi membri, se îngrijește de formarea noilor generații și poartă polemici colective. Dar peste tot ce constituie în viață „Junimea”, produsul deliberat al voinței de a se organiza, plutește duhul unei înțelegeri comune a societății, a culturii, a literaturii, iar cea dintâi sarcină a istoricului este să-l extragă și să-l arate lucrând în opere și oameni.

Go to Top