Virgil MIHAIU – Lansare de carte, eveniment editorial

Încarc Evenimente

Luni, 3 octombrie 2022, la ora 17, în Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș (Strada Cuza Vodă nr. 29), va avea loc lansarea volumului „JAZZ CONTEXTELE MELE” de Virgil Mihaiu, apărut la Editura Junimea, în colecția „Exit”.

Scriitor, jazzolog și diplomat român, profesor de estetică a jazz-ului, performer de jazz-poetry, Virgil MIHAIU este o personalitate binecunoscută, apreciată mai ales pentru dezvoltarea și promovarea educației muzicale.

Cartea publicată de editura Junimea este o continuare a eforturilor autorului de a prezenta fenomenul JAZZ ca reper al culturii contemporane.

Vor fi alături de Virgil Mihaiu, în calitate de invitați de onoare, Liviu Antonesei, Romeo Cozma și Alex Vasiliu. Amfitrionul evenimentului va fi Ioan Răducea.

Tânărul muzician Robert Cozma va susține, alături de Romeo Cozma, un intermezzo muzical. Evenimentul este organizat de Editura JUNIMEA și Revista SCRIPTOR, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Accesul publicului este liber.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Istoricul Junimii

Junimea a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Vasile Pogor și Titu Maiorescu.

Un curent literar este adeseori o simplă construcție istorică, rezultatul însumării mai multor opere și figuri, atribuite de cercetătorii acelorași înrâuriri și subsumate acelorași idealuri. Multă vreme după ce oamenii și creațiile lor au încetat să ocupe scena epocii lor și răsunetul lor s-a stins, istoricii descoperă filiații și afinități, grupând în interiorul aceluiași curent opere create în neatârnare și personalități care nu s-au cunoscut sau care s-au putut opune.

Fără îndoială că nu acesta este cazul „Junimii”. Sarcina istoricului care își propune să studieze dezvoltarea acestui important curent este ușurată de faptul că încă de la început el se sprijină pe consensul mai multor voințe și că tot timpul o puternică personalitate îl domină. În afară de aceasta, „Junimea” nu este numai un curent cultural și literar, dar și o asociație.

Ea însă nu a luat naștere printr-un act formal (asemenea Academiei Române, întemeiată cam în aceeași vreme în București) și nu s-a menținut după legile exterioare, dar acceptate ale tuturor corpurilor constituite. „Junimea” n-a fost atât o societate, cât o comunitate de interese culturale dar și socio-politice. Junimea mai înseamna și un cenaclu literar, o tipografie și un sistem de librării.

Apariția ei se datorează afinității viu resimțite dintre personalitățile întemeietorilor. Ea se menține apoi o perioadă îndelungată prin funcțiunea atracțiilor și respingerilor care alcătuiesc caracteristica modului de a trăi și a se dezvolta. Vechea deviză franceză potrivit căreia “Intră cine vrea, rămâne cine poate” este și aceea pe care asociația ieșeana o adoptă pentru sine.

Desigur, nu numai instinctul vieții menține unitatea „Junimii” în decursul existentei ei. Asociația dorește să-și dea o oarecare bază materială și o anumită ordine sistematică a lucrărilor, câștigă noi membri, se îngrijește de formarea noilor generații și poartă polemici colective. Dar peste tot ce constituie în viață „Junimea”, produsul deliberat al voinței de a se organiza, plutește duhul unei înțelegeri comune a societății, a culturii, a literaturii, iar cea dintâi sarcină a istoricului este să-l extragă și să-l arate lucrând în opere și oameni.

Go to Top