Ideea lui Lucian Vasiliu de a edita la Iași o nouă revistă de cultură pe lângă cele existente – să le numim măcar pe două dintre ele: Convorbiri literare și Dacia literară, la care se adaugă dintr-un orgoliu sănătos, Expres cultural (de ce n-ar trăi și s-ar manifesta bogat toate!), se dovedește inspirată, fie dintr-o simplă privire a revistei-carte, la semnăturile colaboratori de marcă și excepționala ținută grafică. Revista aduce număr de număr peste 50 de materiale de calitate, iar acest lucru presupune un efort considerabil, darmite să menții alături scriitori, critici literari si alți oameni de artă?! Or profesionalismul lui Lucian Vasiliu e unul probat de vreme, iar revista nu se face fără sacrificiu de sine. Mai întâi, Lucian Vasiliu și echipa sa redacțională au găsit o structură care să răspundă așteptărilor lectorilor regăsite și în cele câteva titluri generice la rubrici: semina sapientia, et in arcadia ego, colloquium, ars amica nostra, muti magistri sunt libri sau historia magistra vitae. Revelatoare și de data aceasta Poemul desemnat al lui Arcadie Suceveanu și rubrica Un poet, o pagină în care semnează Adi Carauleanu, Margareta Curtescu (Chișinău), Adina Filimon sau Robert Șerban, dar și proza semnată de Gheorghe Schwartz și Paul Tumanian, nume ilustrative de-a lungul anilor pentru starea literaturii române actuale. Tot așa cititorul revistei poate să-și facă o idee despre literatura străină descoperită în traduceri sau în interviurile luate unor personalități. De data aceasta Jan Tesnohlidek (Cehia) sau Jean Rouaud (Franța). Nimic mai firesc decât să-i întâlnim în Scriptor pe poeții de peste Prut. În acest număr Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Maria Pilchin și Irina Nechit. Deosebit de bogată partea de profiluri, cronici și recenzii în care semnează Doru Scărlătescu, Bogdan Mihai Mandache, Ion Pop, Vasile Iancu, Iulian Marcel Ciubotaru, Constantin Cubleșan, Diana Bobică, Cornelia Cârstea, Constantin Coroiu, Anastasia Dumitru, Cristina Chiprian, Radu Ilarion Munteanu, Ioan Răducea, Maria Pilchin, Stelian Țurlea. Excelente ilustrațiile semnate de Suzana Fântânaru. („Discobolul”, Alba Iulia, nr. 244-245-246/ 2018).

Revista fondată și coordonată de poetul Lucian Vasiliu (unul dintre cei mai energici și harnici oameni de cultură pe care îi cunosc) se află, după 42 de numere, firesc în eșalonul fruntaș al revuisticii culturale. Este o revistă pe care o recomand întotdeauna pasionaților de lectură, indiferent de profesia lor, pentru că aici găsesc noutățile literare și beneficiază de o claritate ce le oferă îndrumare către cărți, scriitori și critici literari în timpurile noastre, altfel atât de încâlcite.

Semnează în acest număr, printre alții: Arcadie Suceveanu (Chișinău), Un trup ce abia începe, Adi Carauleanu, Mâine, Margareta Curtescu, Dragostea, Adina Filimon, Frica e un păcat neiertat, și Robert Șerban.

Prezenți cu proză: Gheorghe Schwartz, O introducere în Jocurile trecerii, și Paul Tumanian, Meșteri zidari hipnotici.

Jan Tesnohlidek (Cehia), Mai am ce pierde; Kotresh; Ștefan Afloroaei, Nume simple ale adevărului („se poate vorbi de un adevăr propriu fiecărui gen de expresie?” – iată o întrebare căreia merită să-i urmăriți răspunsul!).

Alte semnături: Simona Modreanu, Cu Jean Rouaud despre romanul francez (V), Cristina Hermeziu (Paris), Patrimoniul cultural românesc și aplicația CelebRo, la Paris, Codrin-Liviu Cuțitaru, Jane Austen și Henry David Thoreau sau despre transcendentalism avant și après la lettre.

Există și un Chestionar la… Semicentenar Junimea (formulat de Lucian Vasiliu). Răspund: Ștefan Oprea, Constantin Dram și Teodora Zamfir.

Mai găsim interviuri, comentarii, recenzii, cronici literare. („Ateneu”, Bacău, iunie 2018)