La 15 februarie 2020, Editura „Junimea” din Iași a organizat ediția a II-a Colocviilor JUNIMEA-SCRIPTOR, prilej cu care a fost inaugurat noul sediu al Editurii Junimea în edificiul eminescian din Parcul Copou, în imediata apropiere a cunoscutului Tei al lui Eminescu

A fost un eveniment cultural deosebit, un moment de rememorare și cinstire, organizat pe fondul zilei lui Titu Maiorescu, fondatorul Junimii în 1863, prim-ministru al României între anii 1912-1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului al XIX-lea, de la a cărui naștere s-au împlinit 180 de ani.

Invitată la evenimentul junimist, poeta Bianca Marcovici, veche colaboratoare a editurii ieșene a revenit acum în Iașul natal.

Cu acest prilej a avut loc și lansarea volumului ei de versuri Curcubeu peste Haifa editat în Colecția „Cuvinte migratoare” coordonată de Simona Modreanu și Lucian Vasiliu.

Bianca (Grimberg) Marcovici este absolventă a Liceului de Arte „Octav Băncilă” și a Școlii Populare de Arte, secția vioară. În anul 1976 a absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale din cadrul Institutului Politehnic din Iași. A fost inginer constructor proiectant la Trustul de Construcții Civile din Iași iar din 1991,după plecarea în Israel, la Societatea de Electricitate din Haifa.

În anul 1981 a debutat cu poezie în revista ieșeană „Cronica” la rubrica „Diligența poștală” promovată de poetul Emil Brumaru. În același an, scriitorul Corneliu Sturzu a publicat-o în revista „Convorbiri literare”.

La recenta lansare de la Iași, directorul editurii, scriitorul Lucian Vasiliu, a prezentat-o pe Bianca Marcovici ca pe o veche prietenă și colaboratoare de peste 35 de ani a „Junimii”, care între 1981-1991 a frecventat Cenaclul „Junimea” de la Muzeul „Vasile Pogor” din Iași.

Poeta sosită la Iași să lanseze o nouă carte spune: „Vin de departe de la peste/ 2000 de km dezbor, ca o pasăre migratoare/ Care se întoarce când cireșii au înflorit/ să-și caute cerdacul casei. Cerdacul bunicilor!/ Vin de dincolo de cele 7 coline/ …/ vin de departe de acolo unde marea se îmbină/ Cu muntele Carmel și soarele arzător care nu ne iartă/ Îmbătrânindu-ne prea devreme/ …/ Trăiesc între două lumi albastre,/ Capitală Europeană, Capitală Asiatică,/ Amândouă promit mai puțină suferință/ Și un dram de noroc!” (Discurs pentru cei de dincolo).

Patria pentru ea „e limba în care/ visezi și scrii,/ …/ …e orizontul/ pe care l-ai lăsat în urmă, mai ieri,/ …/ …e poezia,/ lumina ochilor copiilor noștri, în veci!” (Patria). Despre poezie și muzicalitatea ei, Bianca afirmă: „Sunetul îmi dictează puterea cuvântului./ Eu nu am nicio taină./ Inspirația e dictată de cineva din mine./ Am o dublură./ Odată am fost violonista din mine./ Altădată inginera din mine./ Altădată am predat vioara/ mai târziu am fost autodidacta și poeta/ toate funcție de locul unde trupul meu a fost mutat,/ influențează doar natura/ războiul, zgomotul armelor, panica din noi/ limba în care comunici” (Poezia e o compoziție muzicală).

Ioana Vasilescu consideră că: „Pentru Bianca Marcovici poezia este în fapt un tărâm al făgăduinței, unde visul devine realitate și realitatea vis împlinit, în care speranța și credința, deopotrivă, aduc iubire, aduc și viețuirea în și prin poem”.

Poeta Bianca Marcovici, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași (1990) și a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (1991), a primit numeroase premii literare în România și Israel și se bucură de aprecierea cititorilor, a criticii de specialitate și a colegilor de breaslă.

Sugestive aprecierile scriitorul ieșean Nicolae Turtureanu: „Bianca Marcovici trăiește emoțional și scriptic, între două lumi… Literatura ei explorează, deopotrivă, drama dezrădăcinării și a înrădăcinării. Fizic, Bianca s-a mutat lângă „Muntele meu Carmel”, dar adolescența și tinerețea au rămas dincoace, în arealul/ irealul ieșean”.

În cadrul Colocviului „Junimea-Scriptor”, s-au desfășurat o multitudine de evenimente culturale interesante și atractive, evenimente apreciate în mod deosebit de publicul ieșean și de invitații din țară și străinătate.

Martha EȘANU