O invitaţie pentru lansarea recentei sale cărţi Lazăre, vino afară (2 martie 2017 la Biblioteca Centrală „M. Eminescu” din Iaşi), tipărită de Editura Junimea din Iaşi, din partea autorului, preot Prof. Dr. Theodor Damian, mi-a amintit de colaborarea mea cu un monah din Mitropolia Moldovei pentru procesare şi corectură a manuscrisului său predat de un an… aşa că mi-am luat inima-n focuri şi am luat două bilete dus-întors cu trenul regio de noapte şi am plecat spre Iaşi. Am traversat o Moldovă adormită, pe care am intuit-o în întunericul nopţii. Dar am fost compensată cu ivirea zorilor în fuga trenului, aşternându-ţi-se casele şi peisajul până-n orizontul dibuit de sub boarea specifică dimineţii cu un puls uman ca o sacralitate. Lucrarea vieţii spre lumina învierii… Aveam proaspătă lectura versurilor citite, astfel încât, urcând aleile Copoului printre grupuri de studenţi, am ales o bancă să-mi sorb cafeaua… stradală. Eram izolată de figurile tinereilor cu ochii fixaţi pe tabletele ţinute la piept şi manevrându-le rapid rulările pentru a găsi ce doreau să citească. Atunci am fost întrebată de o tânără dacă mi-e rău… fiindcă eram singura persoană aşezată pe bancă… relaxată… Am zâmbit în sinea mea, invitând-o pe domnişoară să stea lângă mine, ceea ce cu jenă a acceptat…. Am întrebat-o dacă ştie unde este statuia lui Eminescu… s-a mirat şi a recunoscut că nu ştie… i-am arătat-o printre crengile copacilor încă neînfrunzite… Este la capătul Copoului… Bucata aceea de metal? se miră ea. Am pulsat energiile spre altă întrebare, dacă ştie despre Iulia Hasdeu… Ooo, da, mama mi-a vorbit de ea de când eram la grădiniţă, spunându-mi despre educaţia ei stând de mică în preajma cărţilor tatălui său, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu… Apoi, i-am spus că am fost invitată la o lansare de carte la Biblioteca „Eminescu” a unui scriitor născut în România, dar trăieşte la New York. A rămas foarte mirată, recunoscând că nu se aştepta ca o pensionară la vârsta mea să aibă asemenea preocupări…. pentru că profesorii de la facultatea unde ea studiază comunicarea se pensionează şi nu mai vin la cursuri… Ne-am promis că ne vom căuta pentru a organiza o întrunire la facultate…

Seara lansării cărţii Lazăre, vino afară a fost un moment spiritual susţinut de Lucian Vasiliu, director fondator şi coordonator al Editurii Junimea şi al revistei Scriptor, cu substanţiale discursuri critice ale lui Ioan Holban, (Teatrul „Luceafărul”), Prof. univ. Dr. Theodor Codreanu, Gellu Dorian, Prof. Dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii din Bistriţa, Simona Modreanu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), încheind cu concluziile autorului, Pr. Prof. doctor Theodor Damian.

Ne-a îmbogăţit cu destăinuirile sale despre slujirea la altarul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din New York, de unde şi-a luat subiectele teologice, din dogmă şi trăire personală. Lazăre, vino afară rămâne o carte de versuri într-un stil modern sub imboldul trăirii active prin prezenţa Sfântului Duh liturgic, care m-a ajutat să înţeleg „căderile din vis”, „calea spre Elohim”, „semn de poartă”, citate din poeziile ce le vom păstra în inima învierii noastre.

Angela Popescu

(Revista „Lumină lină”, nr. 2, New York, 2017)