JUNIMEA a primit recent premiul național „Editura anului 2019”, acordat de Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare.

Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, a fost alcătuit din Nicolae MANOLESCU (preşedinte), Dan CRISTEA, Nicolae PRELIPCEANU (membri).

Distincția recompensează activitatea prestigioasei instituții. Fondată în anii 1968-1969, editura Junimea a crescut constant, prin promovarea, cu precădere, a culturii naţionale, acordând o mare atenţie creaţiilor românilor de pretutindeni, deschizându-se şi spre culturile lumii, precum şi spre curentele de gândire contemporană.

Junimea propune o ofertă generoasă de editare, având drept suport profesionalismul, experienţa, continuitatea exigentă.

În cele 22 de colecții au apărut, în ultimii ani, volume premiate de foruri naționale și internaționale. Cel mai cunoscut și apreciat brand de colecție este „Eminesciana”, aflată la numărul 100.

Revista SCRIPTOR promovează, cu prioritate, autorii de literatură care au publicat sau care sunt în curs de editare la Junimea. SCRIPTOR a fost lansat la Botoșani (Zilele „Eminescu”), pe 15 ianuarie 2015, de Ziua Culturii Naționale. Apare o dată la două luni (numere duble, de şase ori pe an). Reuneşte textele unor personalităţi ale culturii naţionale (din țară, din migrație, exil, diasporă), deschisă şi spre spațiul spiritual universal.

Semnează constant rubrici permanente, între alții: Ştefan AFLOROAEI, Nicolae BUSUIOC, Grigore ILISEI, Liviu-Ioan STOICIU, Stelian ȚURLEA, Eugen URICARU, personalități culturale din Chișinău, Bălți, Cernăuți, Paris etc. Dintre corespondenții din afara granițelor, menționăm pe Eugen BARZ (Spania), Diana BOBICĂ (din Canada) Emilia CHISCOP (S.U.A.), Luo DONGQUAN (China), Cristina HERMEZIU (Paris), Maria PILCHIN (Chișinău, România de Est), Ștefan HOSTIUC (Cernăuți).

Între proiectele de promovare a dialogului și creativității menționăm:

  • Clubul „Junimea -Scriptor”;
  • Galeria de artă „Dragoș Pătrașcu” (în parteneriat cu Academia de Arte „George Enescu” și cu Colegiul „Octav Băncilă”);
  • Librăria „Cezar Ivănescu”.

Publicul poate afla detalii de pe site-ul editurii (editurajunimea.ro), pagina de Facebook – Editura Junimea și de la partenerii media.