Prima carte despre transportul public ieșean publicată oficial

Loading Events

Iașul sărbătorește 125 de ani de transport electric în oraș prin lansarea în premieră a unui volum bilingv ilustrat despre întreaga istorie a acestui serviciu și prin organizarea unei expoziții tematice inedite. Evenimentul va avea loc vineri, 9 iunie 2023, la ora 12:00, la Palatul Culturii Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Volumul bilingv „Iași – istoria tramvaiului/ tram history” aduce în prim-plan istoria îndelungată și tumultoasă a tramvaiului ieșean.

Conținutul sintetizează cele mai importante evenimente istorice, contextualizând rolul tramvaiului în evoluția orașului Iași. Cele 35 de tipuri de tramvai care au circulat la Iași, vagoane pentru călători, utilitare și prototipuri, au fost ilustrate având la bază descrieri, litografii și fotografii de arhivă.

Autorii, Silviu Teodor-Stanciu, designer și lector dr. la Facultatea de Arte Vizuale și Design (UNAGE) și Tiberiu Teodor-Stanciu, arhitect și asist. dr. la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (TUIASI), reunesc în acest volum pasiunea și experiența acumulată în cercetarea de peste 10 ani a istoriei transportului public ieșean și experiența acumulată din proiectele culturale, educaționale, artistice aplicate în colaborare cu CTP Iași. Întregul conținut este tradus în limba engleză de către Adina-Maria Simion, traducător și interpret, istoria tramvaiului ieșean putând fi descoperită și pe plan internațional.

Cu un format aparte, 120/260mm, volumul este conceput asemenea unei cărți-obiect, ușor de identificat la raft, ce se remarcă printr-o calitate ridicată a legătoriei și tiparului. Cartea este realizată sub egida Editurii Junimea din Iași și este finanțat de către Compania de Transport Public Iași.

Expoziția „Tramvaiul ieșean la 125 de ani” reunește 35 de panouri A1 ce ilustrează toate tipurile de tramvai ce au circulat în Iași precum și o colecție valoroasă de obiecte istorice din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași. Vizitatorii se pot bucura de două zone interactive, o colecție de compostoare mecanice din perioada 1978-1996, precum și de o colecție de scaune de tramvai dispuse în ordine cronologică.

„125 de ani de transport electric la Iași înseamnă mii de oameni implicați, pasionați și dedicați în lucrul pentru călători și sute de mii de ore de muncă în folosul cetățenilor. De-a lungul timpului, evoluția a fost cuvântul de ordine pentru noi, iar asta se observă și în prezent. Transportul public ieșean a reprezentat dintotdeauna viziune pe termen lung pentru o dezvoltare susținută și o echipă incredibilă de angajați, care a pus mereu pe primul loc munca. Sunt recunoscător pentru ceea ce a devenit acest serviciu public astăzi și privesc cu încredere spre viitor, pentru că știu că este deja de partea noastră, a celor care folosesc zi de zi transportul public”, a afirmat Cristian STOICA, directorul general al Companiei de Transport Public Iași.

De asemenea, expoziția poate fi admirată timp de 30 de zile în holul central al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, din cadrul Palatului Culturii din Iași.

Acest eveniment cultural marchează deopotrivă și aniversarea „Zilei Transportatorului”, sărbătorită la nivel național în fiecare a doua zi de vineri din luna iunie.

Evenimentul este organizat de Compania de Transport Public Iași, în parteneriat cu Asociația Tramclub Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, al Complexului Muzeal Național „Moldova”, al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Atelier Spre și Traduceri cu tâlc. Partenerii media ai evenimentului sunt Iași TV Life și TVR Iași.

Share This Story, Choose Your Platform!

Istoricul Junimii

Junimea a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Vasile Pogor și Titu Maiorescu.

Un curent literar este adeseori o simplă construcție istorică, rezultatul însumării mai multor opere și figuri, atribuite de cercetătorii acelorași înrâuriri și subsumate acelorași idealuri. Multă vreme după ce oamenii și creațiile lor au încetat să ocupe scena epocii lor și răsunetul lor s-a stins, istoricii descoperă filiații și afinități, grupând în interiorul aceluiași curent opere create în neatârnare și personalități care nu s-au cunoscut sau care s-au putut opune.

Fără îndoială că nu acesta este cazul „Junimii”. Sarcina istoricului care își propune să studieze dezvoltarea acestui important curent este ușurată de faptul că încă de la început el se sprijină pe consensul mai multor voințe și că tot timpul o puternică personalitate îl domină. În afară de aceasta, „Junimea” nu este numai un curent cultural și literar, dar și o asociație.

Ea însă nu a luat naștere printr-un act formal (asemenea Academiei Române, întemeiată cam în aceeași vreme în București) și nu s-a menținut după legile exterioare, dar acceptate ale tuturor corpurilor constituite. „Junimea” n-a fost atât o societate, cât o comunitate de interese culturale dar și socio-politice. Junimea mai înseamna și un cenaclu literar, o tipografie și un sistem de librării.

Apariția ei se datorează afinității viu resimțite dintre personalitățile întemeietorilor. Ea se menține apoi o perioadă îndelungată prin funcțiunea atracțiilor și respingerilor care alcătuiesc caracteristica modului de a trăi și a se dezvolta. Vechea deviză franceză potrivit căreia “Intră cine vrea, rămâne cine poate” este și aceea pe care asociația ieșeana o adoptă pentru sine.

Desigur, nu numai instinctul vieții menține unitatea „Junimii” în decursul existentei ei. Asociația dorește să-și dea o oarecare bază materială și o anumită ordine sistematică a lucrărilor, câștigă noi membri, se îngrijește de formarea noilor generații și poartă polemici colective. Dar peste tot ce constituie în viață „Junimea”, produsul deliberat al voinței de a se organiza, plutește duhul unei înțelegeri comune a societății, a culturii, a literaturii, iar cea dintâi sarcină a istoricului este să-l extragă și să-l arate lucrând în opere și oameni.

Go to Top