Eclipsă parţială de Soare!

Acasa|Eclipsă parţială de Soare!
Loading Events

Editura JUNIMEA şi Astro Clubul Iaşi vă invită în Parcul Copou,

pe Platforma „Cucuteni”, să urmărim împreună un eveniment astronomic spectaculos: o eclipsă parţială de Soare!

Va fi ultima eclipsă de Soare a anului 2022 şi cea mai mare, vizibilă din ţara noastră, din perioada 2015-2027.

În condiţiile în care cerul va fi senin, vom urmări mişcarea Lunii prin faţa discului Solar cu instrumente astronomice specifice.

La Iaşi, fenomenul va avea următoarele momente:

– Începutul eclipsei parțiale – 12:23 (Luna atinge marginea Soarelui)

– Faza maximă a eclipsei – 13:37 (Luna este cel mai aproape de centrul Soarelui)

– Sfârşitul eclipsei parţiale – 14:49 (Luna părăseşte discul solar)

Nu rataţi evenimentul, deoarece următoarea eclipsă de Soare vizibilă din Iaşi va putea fi observată abia pe data de 2 august 2027.

Pe tot parcursul zilei, vizitatorii Librăriei „Cezar Ivănescu” din Parcul Copou vor putea beneficia de un discount semnificativ la achiziționarea cărților (40 % – cât acoperirea estimată a discului solar, la maximul eclipsei).

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Istoricul Junimii

Junimea a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Vasile Pogor și Titu Maiorescu.

Un curent literar este adeseori o simplă construcție istorică, rezultatul însumării mai multor opere și figuri, atribuite de cercetătorii acelorași înrâuriri și subsumate acelorași idealuri. Multă vreme după ce oamenii și creațiile lor au încetat să ocupe scena epocii lor și răsunetul lor s-a stins, istoricii descoperă filiații și afinități, grupând în interiorul aceluiași curent opere create în neatârnare și personalități care nu s-au cunoscut sau care s-au putut opune.

Fără îndoială că nu acesta este cazul „Junimii”. Sarcina istoricului care își propune să studieze dezvoltarea acestui important curent este ușurată de faptul că încă de la început el se sprijină pe consensul mai multor voințe și că tot timpul o puternică personalitate îl domină. În afară de aceasta, „Junimea” nu este numai un curent cultural și literar, dar și o asociație.

Ea însă nu a luat naștere printr-un act formal (asemenea Academiei Române, întemeiată cam în aceeași vreme în București) și nu s-a menținut după legile exterioare, dar acceptate ale tuturor corpurilor constituite. „Junimea” n-a fost atât o societate, cât o comunitate de interese culturale dar și socio-politice. Junimea mai înseamna și un cenaclu literar, o tipografie și un sistem de librării.

Apariția ei se datorează afinității viu resimțite dintre personalitățile întemeietorilor. Ea se menține apoi o perioadă îndelungată prin funcțiunea atracțiilor și respingerilor care alcătuiesc caracteristica modului de a trăi și a se dezvolta. Vechea deviză franceză potrivit căreia “Intră cine vrea, rămâne cine poate” este și aceea pe care asociația ieșeana o adoptă pentru sine.

Desigur, nu numai instinctul vieții menține unitatea „Junimii” în decursul existentei ei. Asociația dorește să-și dea o oarecare bază materială și o anumită ordine sistematică a lucrărilor, câștigă noi membri, se îngrijește de formarea noilor generații și poartă polemici colective. Dar peste tot ce constituie în viață „Junimea”, produsul deliberat al voinței de a se organiza, plutește duhul unei înțelegeri comune a societății, a culturii, a literaturii, iar cea dintâi sarcină a istoricului este să-l extragă și să-l arate lucrând în opere și oameni.

Go to Top